Hjem » Kilder

Kilder

Der er enormt mange fantastiske ressourcer, der er frit tilgængelige derude. De udgør også mange af kilderne til det, jeg skriver. Her er en ikke-udtømmende, ikke-prioriteret liste:

Generelt patofysiologi

DerangedPhysiology.comGratis, velskrevet, med flere fede digressioner. Primært patofysiologi, men også en del basal fysiologi. Lavet af Alex Yartsev, én meget hårdtarbejdende mand. Primære inspirationskilde til patofysiologi.dk

LITFL’s Critical Care Compendium. Life in the fast lanes CCC er korte oversigtsartikler over nærmest alt mellem himmel og jord i critical care. God til et hurtigt overblik og, hvad jeg sætter stor pris på, ofte også gode referencer.

AnaesthesiaMCQ.com/AcidBaseBook og den tilsvarende FluidBook. Begge lavet af Kerry Brandis. Jeg har indtil videre læst mest i AcidBaseBook, og det er virkelig en stærk indføring i grundlæggende human syre-base-fysiologi og syre-base-forstyrrelsernes patofysiologi.

UpToDate.com. Hvis din arbejdsgiver, fx regionen, har købt adgang til UpToDate, er der næsten ingen grund til ikke at benytte den. Du kan også logge ind via Det Kongelige Bibliotek og dit eget private MitID. Det er grundigt, nogle gange noget omstændeligt, men grundlæggende er det jo en ekstremt fed ressource. Og der er altid et afsnit om patofysiologi.

EKG, ultralyd, radiologi og patologi

Der er flere gode EKG-ressourcer at gå til. LITFL som nævnt ovenfor har også en hel sektion dedikeret til EKG. Jeg har også selv haft glæde af ECQ-quiz, der endda er et delvist dansk tiltag.

Radiopaedia er en meget omfattende og illustrationsrig ressource til alt radiologi.

The POCUS Atlas har mange ultralydsbilleder af både hyppigt og mere sjældent forekommende fænomener. Velstruktureret efter organsystemer.

University of Leeds har en udmærket virtuel patologi-side. Det er lidt svært at finde relevante slides, men billedkvaliteten er virkelig god. Hvis man ikke vil sidde og zoome rundt, kan man gå til University of Utahs WebPath®: Det er lettere at finde relevant mikroskopi og der er endda makroskopiske præparater også. Både Leeds og Utah er gratis tilgængelige.

Lærebøger i medicin

Boron & Boulpaeps Medical Physiology. Den bedste indføring i medicinsk fysiologi på markedet. Sine qua non. Så vidt jeg kan se bliver den ikke opdateret længere, og Boron & Boulpaep er migreret over til at lave koncis medicinsk fysiologi. Hvilket jo grundlæggende er ærgerligt: Det er kunst at skrive kort og præcist, det er stor kunst at skrive langt og præcist.

Harrison’s Principles of Internal Medicine. Er i 2022 udkommet i sin 21. version. Den er dyr og lang, men den er velskrevet og velstruktureret. Del 2 om sygdommes kardinalmanifestationer har ikke en pendant i det danske medicinske kompendium, hvilket er en grundlæggende mangel i det danske medicinske kompendium.

Medicinsk Kompendium. Suverænt den bedste danske lærebog i intern medicin. Velskrevet og overskuelig.

Journals i udvalg

Min tilgang til et emne er oftest, at jeg finder et review eller en guideline og så læser videre derfra. Jeg kan anbefale følgende journals og hjemmesider, hvoraf alle enten er helt eller delvist gratis:

Har du selv forslag til gode kilder, så modtager jeg dem gerne: